28-12-2020
Wij zijn heel erg trots op onze mout, gemaakt van eigen gerst! Wat afgelopen voorjaar begon als ludieke actie is nu werkelijkheid geworden. De mout is op ambachtelijke wijze geproduceerd en is uitermate geschikt als ingrediënt voor een onderscheidend biertje. De mout is geproduceerd door Vloermouterij Masterveld, zij zijn gespecialiseerd in kleine partijen. Het proces kent veel handwerk, de mout is daarmee niet te vergelijken met standaard industriemout. Onze eigen mout geeft een specifieke smaak aan het eindproduct. Meer informatie over het moutproces vind je op de website van Vloermouterij Masterveld
Een keer iets anders
De aanleiding om onze eigen mout te maken ontstond in het voorjaar van 2020. We twijfelden om op een klein gedeelte van een perceel suikerbieten te zaaien. Dit stuk was in de zomer van 2019 opgehoogd met grond en opnieuw geëgaliseerd. In datzelfde najaar was de grond nog niet ingeklonken en had weinig draagkracht. Uiteindelijk besloten we halverwege maart om op dit stuk geen suikerbieten te telen. Maar een alternatief vinden is niet zo gemakkelijk. Het zou tarwe of gerst worden, beiden dragen wel bij aan een goede bodemstructuur. Echter met tarwe zijn de mogelijkheden van een goede afzetprijs beperkt. Anders is dat met gerst, dat in een aantal gevallen gebruikt kan worden voor mout. We besloten te proberen onze eigen gerst voor moutproductie te telen.
Lokaal
Het eerste contact werd gelegd met het Brielsch Brouwers Gilde. Zij waren meteen enthousiast om onze mout in hun producten te gaan gebruiken. Dit gaf bij ons de doorslag en besloten ‘de gok te wagen’. Vooraf is het allesbehalve zeker of de gerst uiteindelijk de goede specificaties heeft. Het groeiseizoen heeft namelijk grote invloed op de de kwaliteit van de gerst. Vooral het eiwit- en zetmeelgehalte zijn van belang of een partij wel geschikt is om te vermouten. Temperatuur, neerslag en zonuren bepalen onder andere deze gehalten. En het klimaat hebben we niet in de hand. De kilo opbrengst was, mede door de zeer droge zomer, ronduit slecht. Het oogsten met twee historische combines verzachtte deze pijn enigszins. De geoogste gerst hebben we uiteindelijk in kisten opgeslagen en gedroogd.
Mooie kwaliteit
Een analyse van de gerst bracht tenslotte goed nieuws: een mooi eiwitgehalte en prima zetmeel. Weer een stap verder, de gerst kon op transport naar de mouterij. Daar is de gerst eerst geschoond, waarna het moutproces is begonnen. Het uiteindelijke resultaat; een mout met een mooi resultaat. Volgens de mouterij ‘een mooie heldere wort met veel aroma en hoog rendement‘. En daar zijn we natuurlijk best wel een beetje trots op! De mout is binnenkort te koop via onze bestelpagina.
Bekijk hieronder de foto’s van het gehele proces:
hallo,
Ik heb een zak van jullie briesel boer mout van november 2020 maar ik kan er nergens data over vinden zodat ik een recept kan maken. Kunnen jullie mij aan de nodige data helpen?
Bedankt!
Hi Mathieu,
Inmiddels ben je via de app voorzien van de gevraagde informatie.
Dank nog voor dit bericht.
Vriendelijke groeten,
Brielse Boer