16-11-2023

Aardappelen zijn voor ons het belangrijkste gewas. Dit geldt voor de meeste akkerbouwers in het Zuidwesten van Nederland. Er gaat het meeste geld in om en kan een goed saldo opleveren. Sinds 2015 telen we alleen nog zogenaamde ‘tafelaardappelen’. Dit zijn consumptieaardappelen met als bestemming de versmarkt. Al onze aardappelen gaan via de coöperatie naar Albert Heijn. Bij de teelt van tafelaardappelen staat kwaliteit voorop. Maar ook een goede opbrengst is van belang om een mooi saldo te halen.

Sinds een aantal jaren monitoren we intensief de groei van het gewas. Op meerdere momenten worden monsters van de plant én de bodem genomen. Deze monsters worden geanalyseerd op aanwezigheid van mineralen. Met deze kennis proberen we zo goed mogelijk het gewas te ‘sturen’. Ieder seizoen is anders en het is belangrijk daarop in te spelen. Het meten van de aanwezige mineralen heeft ons veel inzicht gegeven. Er lijkt een verband te zijn tussen langjarige teeltmaatregelen en bijvoorbeeld de mineralenbehoefte van het gewas. Al heel lang staat bij ons de bodem centraal en investeren we hierin. Hierdoor maken we keuzes die op korte termijn minder opleveren. Maar op de langere termijn lijkt deze investering zich terug te betalen. We krijgen ook steeds meer inzicht in de inhoudsstoffen van onze aardappelen in relatie tot een gezonde, rijke bodem.

Tijdens ‘PieperPraat’ willen we op een informele manier jou hierover informeren. Heb je interesse in de bodem of gezonde voeding? Of vraag jij je af waarom we bepaalde dingen doen in de (aardappel)teelt? Dan ben je zeer welkom!

De eerste PieperPraat houden we op dinsdag 28 novmeber 2023, inloop vanaf 19:45 bij de aardappelschuur. Trek lekkere warme kleding aan!